Hoe lang duurt het om een boek te schrijven?

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 12:04

Ieder mens is anders en elke boek is anders. Hoelang je over het schrijven van een boek doet is dan ook heel persoonlijk. Ik kan alleen maar vertellen hoe lang ik er over gedaan heb. Ik wil je graag helpen in je zoektocht naar ‘Hoe geef ik zelf mijn boek uit?’ met een kijkje in mijn keuken (nou ja, schrijfkamer).

 

Ik hoor vaak dat ik snel schrijf. Dat ik zo productief ben. Ik had er geen idee van of dat ook zo is. Sommigen doen er jaren over voordat een boek uiteindelijk in de winkels ligt. Anderen zijn nog veel productiever dan ik en persen er meerdere boeken per jaar uit. En dat is helemaal prima natuurlijk. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier en in de tijd die ieder daarvoor wil en kán nemen. Ik heb naast mijn schrijfwerk ook nog een drukke baan en een gezin, dus kan ik niet fulltime bezig zijn met schrijven. Ik was echter wel benieuwd hoe lang het nu echt duurt bij mij voordat het idee in mijn hoofd omgezet is in een boek dat in de winkels ligt.

 

Bij Duivelsdochters ben ik gewoon maar eens begonnen. Eerst maar eens schrijven en uitvogelen welke stappen er allemaal bij komen kijken als indie auteur. En dat is best wel veel kan ik je zeggen, meer dan ik verwacht had. Bij Lammerkinderen kon ik dit al wat meer plannen en structureren (vind ik heel fijn ;) )

Hoe lang heb ik er al met al over gedaan?

 

Plotten - 4 weken
Schrijven - 10 maanden
Proeflezers - 3 weken
Herschrijven - 2 weken
Redactie - 4 weken
Herschrijven - 3 weken
Vormgeving binnenwerk - 2 weken
Correcties - 2 weken
Drukken - 2 weken

 

Alles bij elkaar duurt mijn hele traject van mijn boeken dus ongeveer 1 jaar en 3 maanden.

Dit is puur en alleen het zorgen dat het boek er komt. Dan heb ik het nog niet over het verkopen van het boek, met daarbij de marketing en promotie. Daar begin ik tijdens het schrijven al mee en dat loopt eigenlijk altijd door. Natuurlijk ligt het hoogtepunt hier rondom de verschijningsdatum. Ik laat via mijn social media weten dat mijn boek te koop is, ik schrijf boekhandels aan of ik ga bij ze langs en ik stuur mijn boek op naar NBD Biblion om ervoor te zorgen dat ze mogelijk in de Openbare Bibliotheken komen te liggen. 

Bij mijn novelles is het traject wat korter, maar dat is voornamelijk de schrijfperiode die inkort. Het heeft inmiddels maar de helft van het woordenaantal van mijn romans. De andere stappen blijven ongeveer gelijk, al kost herschrijven dan automatisch ook wat minder tijd.

Die termijn van 1 jaar en 3 maanden (om en nabij) is niet puur en alleen bestemd voor dat boek. Ik begin al met het schrijven van een nieuw verhaal, terwijl het andere boek nog niet is uitgegeven. Vanaf de stap proeflezers, komt er bij mij tijd en ruimte voor een nieuw idee! Dus in maand 11 van boek A begin ik al met maand 1 van boek B. Al schrijf ik soms ook al stukjes van andere verhalen als ik even geen motivatie heb voor mijn hoofdverhaal van dat moment. 

 

Laat je ook vooral niet afschrikken door het 'moeten' schrijven van een heel boek van wel 70.000 tot 100.000 woorden (of misschien nog wel meer bij fantasy). Die enorme berg woorden hoef je niet ineens te schrijven. Stel een doel dat voor jou wél haalbaar is. Als je iedere week 1.000 woorden schrijft, kom je er uiteindelijk ook. En als jouw verhaal af is bij 60.000 woorden, dan is dat ook goed (vanuit het selfpub-oogpunt, een uitgever zal daar misschien bij een bepaald genre anders over denken).

 

Mijn doel is om te proberen ieder jaar een boek uit te brengen (als e-book en paperback) en een novelle als e-book met een beperkte gedrukte oplage. Of dat gaat lukken weet ik niet. Naast het feit dat het schrijven veel tijd kost, is de investering die je doet als selfpubber best flink, maar goed: daarover een andere keer meer.